top of page

Noen Tanker om klikkertrening av hest


Først hva er klikker trening? Klikker trening vil si at man trener ved hjelp av positiv forsterkning (legger til noe som øker sannsynligheten for at atferd gjentas, med andre ord noe hesten liker) og bruker en bro i tid mellom atferden og belønningen. I mange tilfeller er det umulig å belønne akkurat det øyeblikket hesten gjør noe riktig, så vi bruker en lyd eller en bevegelse som et signal til hesten om at akkurat der gjorde du noe riktig og belønning er på vei.

Om man trener med ren klikker trening bruker man shaping og lar dyret selv gjette seg fram til hva som er ønsket atferd. Det kan høres ut som det tar veldig lang tid men et dyr som kan spillereglene og har et menneske med god timing går det lynraskt. Hos hest blir ordet klikker trening også brukt på positiv forsterkning med en lyd bro, også om man ikke bruker shaping.

Litt om belønning. Belønning er noe som virker som en positiv forsterker, det øker sannsynligheten for at atferd gjentas. Om det ikke øker atferden fungerer det heller ikke som belønning (krever så klart at vi har god nok timing). Det hjelper ikke og bruke noe vi mener hesten bør like om hesten ikke liker det. I treningen er f.eks mat, klø og lek/ kule øvelser egnet som belønning.

Største fordelen med klikker trening er at det gir oss muligheten til å være mer presis somigjen gjør at treningen bli mer effektivt. En annen grunn for mange av de som bruker positiv forsterkning er at vi jobber med noe hesten liker som motivasjon i stede for noe hesten syns er ubehagelig. Om man kan bruke shaping og har god timing kan de aller fleste øvelser læres inn raskt og enkelt. Her er det noen begrensinger f.eks. om hesten ikke fysisk er sterk nok til å gjøre øvelsen vil vi ikke kunne trene den inn.

En av grunnene til at jeg skriver denne artikkelen er en artikkel mot klikker trening som ble mye delt for noen uker siden og jeg ble spurt om jeg kunne lage et svar til den. http://www.citizenhorse.com/2008/04/21/dont-sink-to-horse-clicker-training-level/. Her er de påstandene jeg fant i artikkelen og min kommentar til dem.

 • Klikkertrening skaper en stor hund. Dette blir gjentatt flere ganger i artikkelen, men uten noen argumentasjon for hvorfor det er galt. Hunder er stort sett glad i mennesker og liker å trene så vet ikke helt hvorfor dette er negativt.

 • Klikker trente hester har ingen respekt for mennesker og du har ikke en trent og lydig (obidient) hest. Denne er det vanskelig og kommentere på, hva menes med respekt og hva menes med lydig? Om du har en godt trent hest derimot, det er enklere. Om man trener hesten og er en god trener, får man en godt trent hest. Om man ikke trener hesten, eller er en dårlig trener har man en dårlig trent hest, med eller uten klikkertrening. Tilbake til lydig, avhengig av hva man legger i det ordet er jeg usikker på om jeg vil ha en lydig hest.Jeg vil ha en hest som gjør som jeg sier, i samfunnet vi har hester har vi ikke noe særlig valg, vi må av sikkerhetsgrunner kunne kontrollere hestene våre. Men jeg vil ikke ha en robot som adlyder mitt minste vink, jeg vil ha en hest med meninger, ønsker og ideer, og som utrykker disse på godt og ondt i treningen. Jeg må kunne ha siste ord, men fram til det er hestens meninger ønsket. Det er min jobb som trener å overbevise om at det vi gjør sammen er morsomt, og i noen tilfeller nødvendig selv om det ikke er morsomt.

 • Klikkertrente hester får ereksjon under treningen. Det er riktig at en del hester får ereksjon når man trener med klikker trening. Løsningen er bevegelse…

 • Forventer godbiter. En del opplever en hest som bare er interessert i godbitene og ikke i å trene. I starten er dette mer vanlig og i noen tilfeller kan det være en fordel. For eksempel med hester som er veldig redd for mennesker, hester som overhode ikke er interessert i mennesker og helst skulle vært et annet sted, og når vi jobber med sterk frykt (lek er også veldig god medisin mot frykt). Men senere ønsker vi oftest en hest som syns treningen i seg selv er morsom, hvor maten er en bekreftelse på at det de gjør er riktig og ikke alt de fokuserer på. Det er flere tingman bør tenke på her. Om vi bruker mat for å lokke hesten til og gjøre det vi vil i stede for en belønning etter ønsket atferd vil hesten fokusere på maten. Neste vi må tenke på er om treningen er interessang. Er den for enkel? For vanskelig? Repeterer vi de samme tingene om og om igjen? Om vi ikke er interessange og det vi gjør med hesten er kjedelig vil hesten hovedsakelig interessere seg for belønningen, det er ikke noe annet å interessere seg for. Om vi er spennende og utfordrende vil hesten bli mer interessert i treningen i tillegg til belønningen.

 • Alle dyr kan trenes med klikker trening. Igjen et poeng jeg ikke helt ser hvorfor er negativt. Ja alle dyr kan trenes med klikkertrening, men hvorfor er det argumentasjon for ikke å trene hestene med klikkertrening?

 • Hesten følger med menneske bare for å få mat. Da er det du gjør med hesten kjedelig…

 • Bare for den spesielle hesten du ikke ønsker å oppnå noe med. Hva man velger å trene hesten til å gjøre er en annen ting en hvordan man trener hesten. Man kan bruke klikkertrening for å lære hesten det man har lyst åg lære dem. Om det er triks eller konkurranse ridning avhenger av den enkelte. Det er en ulempe her om man velger å bruke ren shaping i stede for å ta i bruk signaler som allerede fins og jeg skriver mer om det lenger ned. Vi trenger også en del trykk signaler for å forme hesten når vi rir, men vi kan velge hvordan vi lærer dem inn.

 • En klikkertrent hest vil aldri kunne presentere i en atletisk konkurranse og vil aldri være trygg. Igjen samme som over, hvorfor ikke?

 • Vil være aggressiv og stresset. Om man forsterker stress og aggressiv atferd så får man mer av dem. Det kan også lett komme som en bieffekt hos en uerfaren trener. I starten når du introduserer godbit i treningen kan du få små tendenser til stress og aggressiv atferd, om du belønner dem vil de bli sterkere. IKKE BELØNN ATFERD DU IKKE VIL HA. Om du ikke vil ha stress og aggressiv atferd, ikke belønn det. Det er flere måter å bruke klikkertrening får å få en mer avslappet hest. En er å belønne avslappet positur, du kan også sette kommando på avslappet holdning. En annen er å belønne sakte blunking (veldig effektivt og veldig fascinerende). Viktigste er igjen at du ikke belønner atferd du ikke vil ha, og belønner atferd du vil ha.

Jeg har også lyst til og skrive litt om ulempene/ farene jeg ser ved å bruke klikkertrening. Det er (for øyeblikket) to ting i tillegg til å trene inn uønsket atferd jeg syns man skal være bevist.

Ene er faren for at treningen blir mekanisk, om en lyd og mat belønning er eneste kommunikasjonen man har med hesten blir treningen lett mekanisk. En viktig ting her er å variere belønning (mat, klø, lek), en annen er at både hest og menneske er med å bestemme treningen.

En annen ting som gjelder uavhengig av hvordan man trener er naturlige signaler. Signaler som hesten forstår fra før om vi gjør det riktig. Vi har setet fra ryggen (en god rytter kan få hesten til og gjøre veldig mye uten å ha lært det fra før) og kroppsspråk på bakken. Vi har også forskjellige bevegelser, og steder på hesten vi med trykk kan få forskjellige reaksjoner om vi ber i riktig øyeblikk. Men disse signalene er det fult mulig å trene vekk om vi ikke vet hvordan vi bruker dem og da mister vi et veldig viktig verktøy i treningen, det gjelder uansett hvordan man trener, men er for meg uansett viktig.

Featured Posts
Recent Posts
Arkiv
Søk med Tags
Følg meg
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square
bottom of page