top of page

Praktikantperiodene hos Bent og Kathrin Branderup

Utdanningen som hestemassør gjorde at jeg ville lære mer om hvordan vi kan legge opp treningen av hestene ikke bare for å løse opp i spenninger, men også for å unngå problemene i utgangspunktet. Jeg liker akademisk ridekunst fordi det er trening som har stor effekt på hestens kropp og fungerer veldig godt sammen med behandling. For meg er det viktig at dressurtreningen er positiv for hestens kropp. Treningen vi gjør skal gi en sterkere og friskere hest.Når jeg skulle være praktikant igjen var jeg heldig og fikk plass hos Bent Branderup står bak akademisk ridekunst.

Jeg har nå tilbrakt tilsammen 8 måneder som praktikant hos Bent Branderup, fordelt over to perioder i 2014-2015 og 2017. I tillegg har jeg tatt flere kortere turer for å hjelpe til på Sommerakademiet.

Jeg fikk mange nye puslespillbrikker som passet inn i ideene mine om trening og behandling. Det er alltid spennende å lære nye ting, men ekstra spennende er det når man får på plass en liten detalj som binder sammen mange andre faktorer. Mye av arbeidet i stillestående og skritt, med hester som hadde problemer i kroppen, bestod av det samme som jeg allerede gjør i en massasjebehandlingssituasjon. I stedet for å jobbe manuelt med løsgjøring av leddene, var det nå øvelser hvor man oppnår det samme. Jeg tror fremdeles behandling er viktig og har sin plass, blant annet fordi det i noen situasjoner kan være mindre smertefullt enn å jobbe i bevegelse. Det å kunne jobbe med de samme tingene på forskjellige måter er spennende, og det ga mange nye muligheter til kombinasjon av behandling og trening.

Første praktikantperiode (september 2014 - januar 2015)

Når Bent underviser praktikanter gjør han det i stor grad ved å begynne med å forklare den nye øvelsen man skal jobbe med. Hvordan den skal være, hvorfor den skal være sånn, vanlige feil, hvorfor feilene er feil og konsekvenser feilen får. Noen feil går bra for en periode på veien, andre ødelegger for mye. Så skal man prøve å få til oppgaven selv og får beskjed om noe er rett eller galt. Fordelen med det (og også grunnen til at han gjør det) er at når man selv må finne ut hvordan man skal løse ting husker man det veldig mye bedre enn om man bare trener hesten ved å gjøre som man får beskjed om. Målet hans er ikke å utdanne hestene gjennom elevene, men å utdanne elevene til trenere som kan utdanne hestene. Noen ganger fikk vi jo så klart også vanlig undervisning med småpirk på sits og detaljer. De to første månedene hos Bent jobbet vi med markarbeid og longering på leksjonene. Når vi hadde tatt “Markarbeid og longeringsprøven” gikk vi over til ridning på leksjonene og fortsatte med markarbeid og longering på egen hånd. Det store fokuset på HVORFOR likte jeg veldig godt. Jeg får alltid et kick av å lære nye ting, og trening hvor man hele tiden er bevist på hvorfor man skal gjøre ting passer meg veldig godt. Hvorfor hesten skal være bøyd på volte, hvorfor det er viktig å ha hælen ned, hvorfor sjenkelhjelpen skal gis i et visst øyeblikk av bevegelsen - alltid hvorfor!

Andre praktikantperiode (juni - august 2017)

​Denne perioden handlet i veldig stor grad om ridning: detaljer i sitsen og følelse. I nesten hver eneste leksjon dukket det opp nye elementer som krevde alt mitt fokus før det falt på plass og ble en del av sitsen min. Det var ting som å kjenne om innvendig bakbein tråkker innover eller utover i sirkelen om jeg mistet det. Igjen og igjen kunne følelsen av hva en riktig og gal samling endre seg med én ny detalj. Jeg lærte å kunne legge parade på det ene bakbenet og sende det andre fram, å kjenne om bakbena tar paraden og når jeg kan be om parade på innvendig bak, utvendig bak eller begge. Å kjenne om min innvendige skulder ble lavere enn den utvendige. Om bøyningen til Pila er stabil nok til at jeg ikke må gjøre noe for å opprettholde den, eller om jeg må jobbe konstant, i såfall hva jeg kan gjøre så jeg får følelsen av bare å cruise. Hele sommeren var preget av detaljer som disse, og følelsen av at Pila er kommet på et nivå hvor vi kunne fokusere på min sits og læring ga en fantastisk læringsopplevelse.

Før denne praktikantperioden hadde jeg også fått øynene opp for hvilken fantastisk trener Kathrin Brandrup er, og jeg fikk gjennom hele oppholdet undervisning av både henne og Bent. Det som er så fint med timene til Kathrin er at jeg får løst problemer, om noe blir for teknisk og vanskelig på timene til Bent har Kathrin et mentalt bilde som gjør at det løsner. Det gjorde at jeg slapp å stå fast i treningen på noe tidspunkt, men i stedet hele tiden kunne jobbe med nye ting. I tillegg hadde jeg veldig dyktige medpraktikanter som var inspirasjon i seg selv, det kom masse dyktige ukeselever (og jeg fikk på den måten timer fra mange trenere som ellers sjeldent kommer til Norge) og hele perioden var rett og slett et ekstremt givende.

Featured Posts
Recent Posts
Arkiv
Søk med Tags
Følg meg
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page