top of page

Praktikantperiode Ellen Ofstad


Det første stedet jeg var praktikant var hos Ellen Ofstad i Sverige. Her lærte jeg mye om hestens kroppsspråk og læring, spesielt klikkertrening. Ellen hadde både unghester og eldre hester, og jeg fikk undervisning med hester på forskjellige nivåer.

Det var mange leksjoner i hvordan mennesket kan bruke sitt kroppsspråk, plassering, retning og energi til å påvirke hesten når den er løs. Jeg lærte hvordan jeg ved hjelp av mitt kroppsspråk kunne styre hesten løs både på avstand og nærme, fra longeringsposisjon, tømmerkjøringsposisjon og leieposisjon.

Det aller beste er at når vi bruker kroppsspråket vårt riktig forstår hestene oss uten at det trengs å læres inn. Senere, når jeg har jobbet løs med hester tidlig i temmingsprossesen, fant jeg ut at de ikke forstår mindre av treningen selv om de ikke er håndtert av mennesker, de er veldig, veldig følsomme.

Jeg syns det er veldig morsomt å jobbe med hvordan hesten når den er løs, men enda viktigere er det å vite hvordan kroppsspråket vårt påvirker hesten når vi har tau på. En av de tingene som ofte skaper problemer i håndtering på bakken er nettopp at vi med kroppsspråket vårt sier at vi ønsker en ting, men med tau og pisk sier vi at vi ønsker noe annet. F.eks. hester som steiler i longen kan være et resultat av blandede beskjeder. Vi driver bakfra med pisken, holder hesten på longen med tauet, og sender hesten utover/ ber dem om å stoppe med kroppsspråket vårt. Dette skaper mye unødvendig konflikt.

Det andre store temaet Ellen fokuserte på er læring generelt, da spesielt gjennom klikkertrening, hvor man bruker belønning for å fortelle hesten at akkurat der gjorde du noe riktig. Hun påpeker at det er lurt å dele opp treningen i mange små biter for best mulig kunne forklare hestene hva vi ønsker de skal gjøre.

Det å fokusere på hva som er riktig i stedet for hva som er feil gjør treningen mye mer positiv og hyggelig. Samtidig, når målet vårt er å vise hesten hva de må gjøre annerledes for å gjøre øvelsen riktig, i stedet for å korrigere hesten i å gjøre feil, blir vi mye mykere og høfligere i våre signaler.

Jeg fikk også undervisning i longering, lange tøyler og ridning. I tillegg jobbet vi med innridning av noen av unghestene, hengertrening etc.

Featured Posts
Recent Posts
Arkiv
Søk med Tags
Følg meg
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page