top of page

Trenerutdanning

Grunnstudie i  hestens atferd og trening 

Hva som er akseptabel velferd for hest er i endring, og med det får vi et stort behov for mer kunnskap. Det er avgjørende å vektlegge forskningsbasert informasjon fremfor tradisjon og kultur i arbeidet med å forbedre hestens velferd.

Gjennom grunnstudiet vil studentene lære om hva som definerer god dyrevelferd hos hest, og hvordan de skal tilrettelegge for dette i hestens liv og trening. Vi vil undersøke hvordan miljøfaktorer, oppstallingsforhold og trening påvirker hestens trivsel og atferd. Sentrale spørsmål inkluderer: Hvordan påvirker miljøet rundt hesten aggressiv atferd mellom hester? På hvilken måte kan vi påvirke hestens spisetid og bevegelsesmønster gjennom tilrettelegging av omgivelsene? Hvordan tar vi hensyn til hestens sanser under trening? Hva er sammenhengen mellom oppstalling og sannsynligheten for at  hesten skvetter av ting på tur? Hvordan påvirker hestens emosjonelle tilstand treningsresultatene, og hvordan kan vi legge til rette for at treningen bygger på lek i stedet for frykt? 

Studentene vil tilegne seg kompetanse i å utvikle, gjennomføre og tilpasse treningsplaner i tråd med hestens individuelle behov. Vi legger vekt på forståelse av hvordan hesten lærer, etologi, stressteori, motivasjon og emosjoner, og hvordan dette kan anvendes for å tilrettelegge treningen. Praktisk trening under veiledning sikrer at studentene blir trygge og selvstendige uavhengig av hvilke øvelser de jobber med.

Gjennom kurset vil studentene utvikle ferdigheter i å lese hestens kroppsspråk og kommunisere effektivt gjennom eget kroppsspråk. Dette vil bidra til å forbedre samarbeidet mellom hest og menneske og redusere risikoen for misforståelser.
 

Lurer du på noe eller har du lyst til å melde deg på? Send en mail til lmargrete@gmail.com

Fire praktiske samlinger

Samlingene varer 4-5 dager, med to på høsten og to på våren. På samlingene jobber vi med kroppsspråk, innlæring og trening.  Du kan lese mer om de praktiske samlingene her.

Egentrening

Du trenger tilgang til en eller flere hester å trene. Hver måned fokuserer vi på et område og du får filmer du skal følge og får ukentlig tilbakemelding på filmer du lager av treningen.

Nettbaserte forelesninger

Du kan se på forelesningene når det passer deg. Til forelesningene er det øvelser, skriveoppgaver og prøver.

Praktisk informasjon

Skole året starter med praktisk kurs august/ september 2024 og avsluttes med praktisk kurs juni 2025. Du kan velge om du vil ta studiet over ett år eller to år deltid. Ved utført studie og godkjent trening, oppgaver og prøver får du trenerbevis, men du kan også ta studiet for din egen del og følge den undervisningen du selv ønsker. 

Du får fortsatt tilgang på studiematerialet fra skolen når du er ferdig og oppdateringer som gjøres på dette så lenge skolen eksisterer. Det blir jevnlig samlinger for tidligere elever for faglig påfyll og sosialisering. Dere har også mulighet til å diskutere utfordringer du møter i facebook gruppa for dere som er ferdig utdannet.

Praktiske samlinger

Foreløpige datoer

1) Onsdag 28 august -søndag 1 september

2) Torsdag 31 oktober- søndag 3 november

3) Torsdag 22 mai- søndag 25 mai 

4) Onsdag 18 juni -søndag 22 juni

Samlingene gjennomføres i små grupper og vi setter opp ekstra uker ved behov. Om datoene ikke passer ta kontakt så ser vi hva vi får til.

Adresse: Trøsbergvegen 196, 2218 kongsvinger.

Pris

Early bird: Spar 6000 ved påmelding før 31 mai: 59 000,-

Pris: 65 000,-

Du velger om du vil betale hele ved påmelding, dele opp betalingen eller ha månedlig betaling. Du kan enten gjøre betalingen under eller få faktura. 

Påmelding og spørsmål på mail til lmargrete@gmail.com. Ta veldig gjerne kontakt om det er noe du lurer på!

  • Hestetrener skolen

    59 000kr
     
     
  • Hestetrener skolen over 1 år

    3 934kr
    Hver måned
    Betalt over 14 måneder til juni 2024
    Gyldig i 14 måneder
  • Hestetrener skolen over 2 år

    2 459kr
     
    Betalt over 24 måneder
    Gyldig i 24 måneder

Skolen drives av etolog Margrete Lie

Studie drives av etolog og hestetrener Margrete Lie. Margrete har en bachelor i hestevitenskap og master i etologi fra Norges miljø og biovitenskapelige universitet (NMBU). Hun er også utdannet atferdskonsulent fra NMBU og Norske atferds konsulenter og hestemassør fra Nordisk heste- og hundeterapi skole. Hun har brukt flere år på å reise rundt i verden for å lære mer om trening, og jobbet med trening av hest og undervisning siden 2008. Du kan lese mer om Margrete her.

​Teorimoduler

Modul 1: Introduksjon, hestens sanser og dyrevelferd.

Modul 2: Hvordan lærer hesten? Hvordan kan du motivere hesten til å gjøre det du ønsker og hvordan kan du bruke læringsteori til å analysere atferd.

Modul 3: Hvordan lage gode treningsplaner. Vi skal se på hvordan dere kan dele opp øvelser i mindre biter og sette opp hesten til suksess.

Modul 4: Dressur for hestens kropp del 1

Modul 5: Hestens atferd. Vi vil blant annet gå gjennom atferdsbehov, stereotypier og hvordan omgivelsene påvirker atferden.

Modul 6: Hestens signaler

Modul 7: Emosjoner, hva vet vi egentlig?

Modul 8: Dressur for hestens kropp del 2

Modul 9: Stressresponsen og effekt på helse, læring og hukommelse. Hvordan legger vi opp god miljøtrening.

Modul 10: Innridning, Innkjøring og unghest trening

Modul 11: Smerte, sykdommer og skader relatert til trening.

Modul 12: Ernæring hest. Lese fôranalyse og sette opp en fôrplan.

Praktisk trening

August Hvordan jobbe med mat som belønning på en måte som gir rolig og høflig hest.

September Dressur for hestens kropp del 1

Oktober Flytte seg for trykk på forskjellige måter og i forskjellige settinger.

November Dressur for hestens kropp del 2

Desember Frivillig helsestell. Vi kommer til å jobbe med temaer som markkur, berøring, sprayflaske og lignende.

Januar Innlæring. Du skal lære inn seks forskjellige øvelser.

Februar Bruke miljøet/ Redskap for bevegelsesvariasjon/ styrketrening

Mars Miljøtrening. Både gjenstander som presenning og paraply og større prosjekter som hengertrening eller separasjonsangst.

April Jobbe med unghest. Hvordan bygge opp en treningsplan og sørge for at hesten er komfortabel i hvert steg.

Mai Dressur for hestens kropp del 3

År 2 

Dette året jobber vi videre med hester som har mentale og fysiske utfordringer.

 

Etter fullført kurs vil du være i stand til å

  • Analyse hestens atferd for å identifisere årsakene til eventuelle problemer. Dette er avgjørende for å kunne sette opp treningen riktig og henvise hesten til utredning og behandling når det trengs.

  • Lage treningsplaner, gjennomføre trening og gi veiledning til hesteeier.

  • Benytte ulike teknikker for å hjelpe hester som lider av traumer og store atferdsutfordringer. Du vil også være opplært i å sette opp situasjoner som sikrer trygghet for alle involverte under treningsprosessen.

I løpet av året skal du gjennomføre minst 10 atferdscaser med veiledning, hvor 2 vil være større prosjekter. Du får oppfølging og veiledning gjennom hele prosessen. Vi jobbe med metoder for å endre hestens emosjonelle tilstand, med spesielt fokus på å håndtere frykt. 

Opptakskrav: Bestått grunnstudie hestens atferd og trening

Spørsmål og svar

Om du lurer på noe som ikke står på listen send en mail til lmargrete@gmail.com. Jeg gleder meg til å høre fra deg!

Kan jeg ha med hest på samlingene? 

Du er velkommen til å ha med hest på samlingene. På to av samlingene vil dere trene med egen hest eller låne hest til leksjonene og på to av samlingene jobber vi mer sammen og i grupper. Det er paddocker tilgjengelig til besøk hester men begrenset med bokser. 

Kan jeg ta studiet over 2 år? 

Det går fint! Online modulene og treningen tar du når det passer deg. Du tar da i utgangspunktet 2 praktiske moduler per år, men det kan også tilpasses. 

bottom of page