top of page

Bent og Kathrin Branderup

 

Til sammen har jeg nå tilbrakt 8 måneder som praktikant hos Bent Branderup i to perioder, i tillegg til flere korte turer  på 1-2 uker for å være hjelpter på sommerakademiet. 

 

For meg er det viktig at dressurtreningen er positiv for hestens kropp. Treningen vi gjør skal gi en sterkere og friskere hest.

 

Litt om intrykket fra første praktikant periode

Jeg fikk mange nye puslespillbrikker som passet inn i ideen om trening og behandling. Det er alltid spennende å lære nye ting, men ekstra spennende er det når man får på plass en liten detalj som binder sammen mange andre faktorer. Mye av arbeidet i stillestående og skritt, med hester som hadde problemer i kroppen, bestod av det samme som jeg allerede gjør i en massasjebehandlingssituasjon. I stedet for å manuelt jobbe med løsgjøring av leddene, var det nå øvelser hvor man gjør de samme tingene. Jeg tror fremdeles behandling er viktig og har sin plass, blant annet fordi det kan være mindre smertefullt en å jobbe i bevegelse. Det å kunne jobbe med de samme tingene på forskjellige måter er spennende, og det ga mange nye muligheter til kombinasjon av behandling og trening.

Når Bent underviser praktikanter gjør han det i stor grad ved å begynne med å forklare den nye øvelsen man skal jobbe med. Hvordan den skal være, hvorfor den skal være sånn, vanlige feil, hvorfor feilene er feil og konsekvenser feilen får. Noen feil går bra for en periode på veien, andre ødelegger for mye. Så skal man prøve å få til oppgaven selv og får beskjed om noe er rett eller galt. Fordelen med det (og også grunnen til at han gjør det) er at når man selv må finne ut hvordan man skal løse ting husker man det veldig mye bedre enn om man bare trener hesten ved å gjøre som man får beskjed om. Målet hans er ikke å utdanne hestene gjennom elevene, men å utdanne elevene til trenere som kan utdanne hestene. Noen ganger fikk vi jo så klart også vanlig undervisning med små pirk på sits og detaljer. De to første månedene hos Bent jobbet vi med markarbeid og longering på leksjonene. Når vi hadde tatt “Markarbeid og longeringsprøven” gikk vi over til ridning på leksjonene og fortsatte med markarbeid og longering på egen hånd. Det store fokuset på HVORFOR likte jeg veldig godt. Jeg får alltid et kick ut av å lære nye ting, og trening hvor man hele tiden er bevist på hvorfor man skal gjøre ting passer meg veldig godt. Hvorfor hesten skal være bøyd på volte, hvorfor det er viktig og ha hælen ned, hvorfor sjenkelen skal gis i et visst øyeblikk av bevegelsen - alltid hvorfor! 


 

Fra andre praktikant periode 

Denne perioden handlet i veldig stor grad om ridning, detaljer i sitsen og følelse. Nesten hver uke var det nye ting som krevde all min fokus før det falt på plass og ble en del av sitsen min. Det var ting som k gjenne om invendig bak trokker innover i sirkelen eller utover om jeg mistet det. Mange runder hvor følelsen av hva en riktig og gal samling er endret seg med en ny detalj. Kunne legge parade på det ene bakbenet og sende det andre fram, kjenne om bakbena tar paraden og når jeg kan be om parade på invendig bak, utvendig bak eller begge. Det var og kjenne om invendig skulderen min ble lavere en utvendige og om bøyningen til Pila er stabil nok til at jeg ikke må gjøre noe for å opprettholde den eller om jeg må jobbe konstant for det, om i såfall hva jeg kan gjøre så jeg får følelsen av bare å kruse. Hele sommeren var preget detaljer som de over og følelsen av at Pila er kommet på et nivå hvor vi kunne fokusere på min sits og læring, som rett og slett ga et ekstremt bra praktikant opphold. 

I den andre praktikant perioden hadde jeg også fått øynene opp for hvilken fantastisk trener Kathrin Brandrup er, og fikk gjennom hele oppholdet undervisning av begge to. Det som er så fint på timene til Kathrin er at jeg får løst problemer, om noe blir tekninsk og vanskelig på timene til Bent har Kathrin et mentalt bilde som gjør at det løsner. Det gjorde at jeg slapp og stå fast i treningen på noe tidspukt men i stedet hele tiden kunne jobbe med nye ting. I tillegg hadde jeg veldig dyktige co-praktikant som var inspirasjon i seg selv, det kom masse dyktige ukeselever (og jeg fikk timer fra diverse trenere som ellers sjeldent kommer til norge) og hele perioden var rett og slett en fantastisk lærings opplevelse. 

bottom of page