top of page

Mitt møte med Akademisk ridekunst og praktikantperioden hos Monika Sanders


Etter at jeg startet på NMBU tenkte jeg at jeg ikke kunne være praktikant - ihvertfall ikke på en god del år, men så skjønte jeg at det var tre måneder uten fag på sommeren. Jeg hadde hørt mye positivt om akademisk ridning, og at det skulle være veldig sunn trening for hestens kropp. Det gjorde at jeg dro ned til Michelle Wolf i Danmark som ukeselev i åtte dager, og brukte tiden til å kjenne litt på hestene hennes, spesielt skolehestene. Konklusjonen var at hestene hos Michelle var veldig bra i kroppen. Jeg bestemte meg derfor for at jeg hadde lyst til å lære mer om akademisk ridning, og søkte om praktikantplass hos Monika Sanders.

Da jeg var hos Monika ble jeg enda mer fascinert av denne treningsformen. Den første store opplevelsen var forståelsen av ryggsving, altså hvordan hestens brystkasse skal svinge og gi plass til bakbena under kroppen. Dette var utrolig spennende! Grunnen til at dette ble så viktig for meg var den store effekten det hadde på min hest, Pila, sin kropp. En treningsøkt på 15-20 minutters, hvor hesten får i gang ryggsvinget, hadde mye større effekt enn direktebehandling på muskulaturen på noen problemer. Etter dette lærte jeg om flere og flere sammenhenger mellom trening og behandling. Det er utrolig flott å se hvilken effekt korrekt trening kan ha på kroppen!

Monika har stort fokus på bevegelser og rehabilitering, i tillegg til å passe på at hesten hele tiden er med på treningen. For at treningen skal ha god effekt på hestens kropp er det viktig å passe på at hesten håndterer treningen, ønsker å være med og føler at den mestrer oppgavene. Spesielt viktig blir det når man jobber med rehabilitering av hester med dårlige bevegelsesmønstre, siden prosessen kan være både slitsom og vond.

Et viktig fokus da jeg fikk undervisning av Monika var å se og kjenne. Kjenne hvordan hesten beveger seg og hvor spenninger sitter slik at man kan jobbe med dem. Det var også fokus på å kjenne hvilket ben som gjør hva når, noe som er viktige detaljer for å kunne gi signaler i riktig øyeblikk.

En annen ting som var fantastisk med å være praktikant hos Monika på Stall Havang var stemningen på stedet. Det er helt normalt at en eller flere trener eller steller hestene sine løse eller med halsring. Hele stedet har en ro over seg og en veldig hyggelig stemning der alle har respekt for hestene som selvstendige individer. Det er alltid hyggelig å ta en tur innom og bli påminnet om hvordan det er jeg har lyst til å trene hest.

Featured Posts
Recent Posts
Arkiv
Søk med Tags
Følg meg
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page