top of page

Mustang Camp del 3

Her kommer siste bloggen fra mustang camp, de to første var dagbok fra oppholdet, her er en med nye ting jeg har lært.

Shaping

Jeg bruker fra før shaping i treningen, blant annet apportering er omtrent umulig uten å ta i bruk shaping, men jeg er ikke vant til å bruke shaping i så stor grad som de gjorde på Mustang camp. Det har både sine fordeler og ulemper. F. eks når det gjelder hestens posisjon under leing er det mye mer effektivt å vise hesten hvor vi vil de skal være en og bruke shaping for å forme posisjonen vi vil ha dem i. På andre ting som f. eks løfte ben er det helt genialt. Det tok sjeldent mer en maks en time å lære hestene og løfte et ben parr. Mine to hester brukte 35 og 45 minutter delt på to økter på og løfte frambeina. De brukte shaping til nesten alt (unntakene var hester som ikke fungerte i systemet, noen av dem ble trent med trykk og ettergift trening i stede) og for meg var det veldig fin trening. Jeg har fått masse ny inspirasjon til hvordan bruke shaping mer effektivt i treningen hjemme.

Nedtelling

En teknikk jeg ikke har hørt om før men som er helt genial er nedtelling. Når man trener med klikker trening bruker man en bro i tid som forteller dyret at du har gjort noe riktig og belønning er på vei. Nedtellingen forteller dyret at det gjør noe riktig og hvis du fortsetter x tid vil du få belønning. Vi brukte hovedsakelig nedtelling fra 5 eller 10 og i noen tilfeller 3.

Det positive med nedtellingen er at du kan fryse hestens adferd også om de syns det de holder på med er skummelt. Nedtellingen blir introdusert i andre øvelsen de gjør (første er spise høy avslappet fra hånden). Andre øvelsen er Easy og hestene lærer og stå med avslappet hodestilling framover mens vi teller ned fra 10. Senere bruker vi nedtelling i alle nye potensielt skumle ting vi introduserer. Når de tåler og bli klappet mens man teller ned fra 10 uten å spenne seg, da er lengre perioder også greit så nesten alle nye ting introduseres med nedtelling. I starten er nedtelling fra 10 for lenge, om de syns øvelsen er skummel vil de trekke seg unna før 10, så vi bruker ofte nedtelling fra 5 eller 3 i starten. I noen tilfeller som f. eks når vi vil ha tid på at de løfter høvene bruker vi repetert nedtelling fra 3 og er to personer. En er da trener og løfter foten, teller ned og gir klikker signalet, andre gir hesten belønningen. Selv om det er veldig korte intervaller mellom belønning har hesten foten i lufta over tid. Som oftest er vi to personer første og muligens andre økten med ben løfting.

Kortere klikker lyd

Den viktigste tingen jeg fikk kommentar på første uka var klikker lyden min. Vi bruker di som klikker lyd og ganske fort gikk jeg over til å bruke lang klikker lyd som jeg gjør her hjemme med diiiiiiiiii i stede for en kort di.

Den lange diiiii lyden er en mer glad og positiv lyd. Positiv energi er smittsomt og jeg er vant med og liker å bruke positiv energi i treningen og syns nøytral lyd blir mekanisk. Etter å ha endret lyden (som er kjempevanskelig, lyden skal komme veldig raskt, 2 sek etter atferden er langt fra nok, snakker mer 1/10 sek, man har med andre ord ikke tid til og tenke før man sier klikker lyden), fant jeg ut at det er mye mer effektivt fordi man blir mer presis. Samtidig blir treningen mer mekanisk om man har en nøytral lyd og belønning som omtrent eneste kommunikasjons kanal. Jeg kommer til å teste ut å bruke klikker boks når jeg kommer hjem for og ha en kortere presis lyd i noen situasjoner og fremdeles kunne bruke JAAAA som jeg gjør nå.

Target

Target vil si at hestene lærer og berøre hånd eller target gjenstand for kommandoen target. Vi lærte hestene target nese, kinn, grimespenne, panne, øre, hals, skulder, brystkasse og hofte og senere kne når vi løfter frambein. Det gjør at hestene selv kan bestemme om det er greit å bli tatt på, og det at de har et valg gjør igjen at de tørr mye mer en når det er noe som blir gjort mot dem og treningen er mye mer effektiv. De har kontrollen så de blir modigere. Når vi senere introduserer andre ting (børster, flagg, tau etc) kan hestene kommandoen target så de vet hva vi vil de skal gjøre.

Prinsippet at alt er hestens valg går gjennom hele veien, de har kommet ganske langt i programmet før vi begynner å ta tau på dem og eneste konsekvensen av at de går vekk er at de mister muligheten til å få

belønning.

Det var litt om noen av de tingene jeg lærte på Mustang Camp som jeg ikke kjente til fra før. Vi hadde undervisning hver dag men mye av det var ting som jeg kjenner til fra før som operant betinging og grunnreglene i klikkertrening.

Featured Posts
Recent Posts
Arkiv
Søk med Tags
Følg meg
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page