top of page

Mustang Camp del 1


Bildet er av en av de første gangene Merriam får grime på

Nå har jeg vært i New Mexico på et sted kalt Mustang Camp i 2,5 uke. Jeg lovet meg selv å fortelle om hva jeg driver med denne gangen, siden jeg har vært altfor lite flink til det tidligere, Planen er en treningsdagbok og en blogg om nye ting, øvelser jeg har lært og så videre.

Dag 1:

Den første dagen så jeg filmer og observerte når de andre praktikantene trente, før jeg selv begynte å trene hester. De bruker hovedsakelig klikkertrening her og høy av en bedre type en den de får til vanlig som belønning. Treningen foregår etter et skjema hvor alt de skal lære er lagt opp som øvelser hestene må gjennom før de lærer neste del. Det positive med å trene på en så fastsatt måte er at det er ganske enkelt for mennesker å lære. Det er flere her som bare har vært her noen uker og som ikke har håndtert hester før, og de har fremdeles veldig stor fremgang i treningen. Det som er negativt er at det blir en litt fastlåst form for trening. Vi har muligheten til å bruke

0,0-øvelser

som vil si andre øvelser en de som er i skjemaet, men vi skal hovedsakelig bruke de oppsatte øvelsene. All treningen blir skrevet ned - øvelsene, hvor lenge vi jobbet, hvor stor fremgang vi har, mål på hvordan det gikk, osv. Vi må også legge det inn i et datasystem. Et eksempel på en øvelse er å ta hodet ned i en grime. Da skriver man nummeret til øvelsen (14.2), hvor lenge man trente, hva slags forsterkning man brukte, hvor komfortabel hesten er, hvor bra man syns økten var og hvor langt man man kom. "Hode i grime" er en latency-øvelse, så da skriver man hvor lang tid hesten brukte på å ta på grimen i starten og slutten av økten.

De bruker

45

for hver hest på å gå gjennom programmet som inkluderer å bli vant til mennesker, kunne tas på, børstes,

tau og lite flagg over hele kroppen,

få stelt høver, bli leid, stå bundet og gå på henger. Alle øvelsene hestene skal lære er delt opp i 26 nivåer med 1-4 undernivåer for hvert nivå. Hestene som er her nå tar lengre tid, for de fikk inn en god del hester for en stund siden og de enkleste hestene er nå gjennom programmet og de litt vanskeligere sitter igjen.

Klar for morgenforing

Dag 2:

Startet med noen veldig korte økter med alle hestene hvor vi trente på target ansikt.

Dougie (D): Dougie er hesten jeg fikk da jeg sa jeg syns det er morsomt og spennende med utfordringer. Han har vært gjennom hele treningsprogrammet, blitt adoptert bort og levert tilbake redd for mennesker og livredd for tau. Han har blitt jobbet litt med og går nå bort og tar på et ca. 20 cm lang tau og etter det har han ikke blitt trent noen måneder. Vi trente target på forskjellige tau, først veldig korte farget tau, så lengre tau som var surret sammen og slapp opp en løkke om gangen. Brukte både farget tau og hvitt tau, det hvite tauet var vanskeligere en det fargede. Om vi holder på for lenge (og da er det snakk om rundt 4 minutter) eller gjør noe som er for skummelt begynner han å hoste kraftig. Vi gjorde også target med grime. På slutten av dagen gjorde vi target på kinnet ( alle hestene har lært target med forskjellige kroppsdeler). Vi hadde 10 økter på ca. 2 -3 min.

Rapunzle (R): Rapunzle

er egentlig på leiing,

men har hovedsakelig bare blitt trent av en person så vi jobbet med å ta på grime. Hun har gjort det tidligere, men er fremdeles veldig skeptisk. Når hun kom over at det var skummelt begynte hun å gjøre veldig mye rart inkludert å dytte meg. Normalt ville jeg brukt trykk for å fortelle henne at jeg ikke ville ha henne så nære, men å bare bruke shaping og belønning er en interessant utfordring. Vi hadde 3 økter på rundt 15 minutter hver.

Merriam (M): Hun har kommet til steget hvor hun får tau over hodet, men har sittet fast der i noen uker uker. Jeg fant ganske fort ut at selv om hun syns det er helt greit å ha hender på den nederste delen av ansiktet er hun veldig redd for ørene. Så det første jeg gjorde var å lære henne target øre. En annen ting de bruker her er nedtelling. Hestene lærer at når vi teller ned fra 5 eller 10 betyr det at de skal fortsette med det de gjør (oftest stå stille), det er en veldig effektiv måte å fryse hesten på om man trener på noe som er skummelt. Øvelsen blir også så kjent at de blir tryggere bare av det i en situasjon med nye utfordringer.

Morgan (MF): Morgan har også vært gjennom hele treningsprogrammet med unntak av henger, men han var godt voksen da han ble temt og går raskt tilbake til å bli redd for mennesker igjen. Han skal jeg gå gjennom de forskjellige stegene med både så han får repetere og så jeg får gått gjennom hele programmet. I dag trente vi på å ta på grime.

Dag 3

MF: Begynte å jobbe med å få på grime. Når noe blir litt vanskelig soner han ut og om det blir enda vanskeligere går han vekk og kommer ikke tilbake. Han står også med tyngdepunktet så langt vekk som mulig.

M: Jobbet med å ta hodet gjennom tau og fikk det til en gang i løpet av dagen. I stede for at vi tar tauet og senere grima over hodet på hesten lærer vi hesten å ta hodet gjennom tauet. Merriam soner også veldig fort ut og mister motivasjonen til å prøve om noe blir vanskelig. Da står hun med hodet i et hjørne noe som gjør det en smule vanskelig å trene med positiv forsterkning.

D: Douglas ble skremt av bråk samtidig som han gjorde target kinn med tauet og vi brukte resten av dagen på å nesten komme tilbake der vi var. Bruker fremdeles omtrent 10 økter på 2-3 minuter.

R: Trente på å ta på grima og begynte litt med leing.

Dag 3 (8)

MF: Brukte hele dagen på å gjøre grimen mer positiv å ha på. Ba han putte hodet i grima og gjorde enkle øvelser som target nese, kinn, skulder og masse kløing med grima på så grime = kule øvelser, mat og kløing. Hadde grimen på 4 ganger. Han gjør det jeg ber om, men lener seg hele tiden vekk så langt som mulig.

M: Jobbet videre med hodet gjennom tau til hun konsekvent puttet hele hodet inkludert ørene gjennom tauet. Men omtrent når vi skulle avslutte ble hun redd av tauet i kombinasjon med bråk og ble redd igjen. Vi fikk det litt bedre før vi avsluttet, men hun soner veldig ut når hun blir redd og blir vanskelig å få kontakt med.

R: Trente på leing i paddocken, venstre side viste hun at hun har gjort før, høyre var vanskelig, men det ble fort bedre. Trente også på svar på trykk i alle retninger, hodet ned og rygge var vanskelig, til siden og fram fungerer godt. Begynte også med å flytte bakparten for trykk i sjenkel leie. I morgen blir det repetisjon av å senke hodet, flytte bakpart for trykk og rygge. Så skal vi ut på tur utenfor paddocken.

D: Target tau, vi kom tilbake til der vi var før han ble redd i løpet av dagen. Begynte også å bevege tauet litt. Han humrer når jeg kommer selv om det vi jobber med er vanskelig så det er positivt. Han kan target fra før og det er veldig lett å se at han prøver veldig hardt selv om det er skummelt.

Dag 4

M: Hodet under tau og begynte med grime for første gang, veldig flink ponni.

MF: Jobber fremdeles med grimen, men må finne på noe smart for har ikke noe særlig effekt.

R: Trente leing i paddoken. Meg på venstre siden var helt greit, meg på høyre siden var skummelt, men ble mye bedre i løpet av økten.

D: Target tau. Gikk vekk fra han mellom hver gang.

Dag 5

MF: Jobber fortsatt med grimen. Det er ikke noe problem med å ta på grimen, men han lener seg fremdeles vekk. Brukte også tid på å klø han når han lente seg mot meg og slutte når han lente seg vekk, det var veldig effektivt

D: Har begynt å tenke på tau target som lek! Kunne også svinge tauet helt rundt, men vil ikke gjøre det noe særlig da sannsynligheten for at han skal flytte seg for det senere er stor.

M: Fantastiske ponnisen puttet hodet rett i grima. Den siste bevegelsen med og løfte venstre hånden opp så vi kan lukke er skummelt enda. Hun har også blitt helt vant til å bli klappet på hodet og halsen.

R: Vi trente rygging: 6 steg for lite signal på begge sider. Flytte bakpart 8 steg til begge sider. Startet også med å leie utafor paddocken, superflink dame!

Brooke: Ny hest! Hun har kommet ganske langt i programmet men har noen hull, og også noen dårlige vaner. Vi jobbet litt med tau, men fant ut etterpå at det var meningen jeg skulle ha tauet rundt hals, magen og rumpa så vi må repetere i morgen. Jobbet med å stoppe, gå og rygge løs men hun har tydelig fått belønning for å blokkere og dytte, jobbet ikke lenge for jeg ville tenke før jeg fortsatte.

Dag 6

D: Vi jobbet med push og kom til at han tar hodet ned til hånden min er rett under luggen hans. Øvelsen Push består i at hesten skal ta hodet under hånda, som senere blir til tau og så til grime så de tar på grimen selv. Planen er å begynne med et bitte lite tau og bruke lengre tau etter hvert. Vi har også trent rygging så jeg kan be han øke avstanden fra meg uten og skremme han. Han har endret veldig innstilling og syns treningen er veldig morsomt. At han tenker på treningen som lek gjør at han tåler mye mer av det han syns er skummelt.

MF: Endret treningen med grimen fra at jeg gjør det så enkelt som mulig for han til at jeg gjorde det vanskelig og han måtte jobbe for å få tak i grimen, det gjorde underverk og i dag har han hatt tyngdepunktet mot meg nesten hele tiden! Det er store forskjellen jeg har ventet på, jeg kunne gjort nesten alt med han, men målet har ikke vert øvelsene men at han skal bli tryggere og lene seg mer mot meg.

M: Fant ut hvorfor siste delen av å ta på grimen er vanskelig for mennesker som løfter armen oppover er livsfarlig så i dag jobbet vi med det.

R: Rapunzle var i et rart humør i dag. Først ble hun veldig frustrert i stede for å prøve å finne ut hva jeg ville så vi avsluttet økten. Neste økt var hun veldig flink før hun skvatt med meg på høyre siden (vanskelige siden), avsluttet med å jobbe med å klappe henne til det var greit igjen. Håper hun er tilbake til der hun har hvert siste dagene igjen i morgen.

B: Var fantastisk i dag! Hun er helt ok med tau over hele kroppen og få på grime. Vi jobbet også med leiing. Hun har blitt forsterket for å blokkere og gå altfor nærme. Vi ble kvitt at hun går for nærme, men har ikke helt fått forklart at jeg vil ha hodet ved skulderen. Vi bruker igjen 95% shaping her så i stede for og endre posisjonen med mitt kropp språk som jeg normalt ville gjort, bruker jeg shaping for å endre. Veldig lærerikt og interessant.

Day 7

B: Flytte bakpart, vi gikk gjennom 3 steg. Flytte bakpart 1 steg, flytte bakpart halv sirkel og flytte bakpart hel sirkel til begge sider. Vi startet også og leie utafor paddocken, ut og inn, frem og tilbake ca 10 meter unna på det lengste.

MF: Leide utafor paddocken og tok han med til en annen paddock hvor det ventet mat. Det var også nærmere området vi sitter og skriver i skjemaer osv. Planen var at han skulle bli litt mindre sensetiv til alt som skjer… Funka ikke, men mer om det i morgen.

M: Jobbet med å få lukke grimen

R: Leie øvelse med en person på hver side og to target pinner foran. Når hun skal gå åpner vi pinnene når hun skal stoppe lukker vi pinnene. Hensikten er at hesten skal føle seg trygg i nye områder men en «flokk» rundt seg. Men hun syns ny person var skummelt så vi ente med å ha en økt hvor hun kastet seg vekk mange ganger, steilet og prøvde å komme seg vek. Positive er at hun svarer så bra på trykk fra grimen at vi ikke mistet henne. Avsluttet når hun var nesten rolig igjen. Økt med at hun er ok med å bli tatt på etterpå.

D: Ta hodet ned under hånd og rygging

Featured Posts
Recent Posts
Arkiv
Søk med Tags
Følg meg
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page