top of page

Høflighet og ro når du bruker mat belønning

Velkommen til høflighet og ro kurset! Vi skal se hvordan du kan bruke mat på en måte som gir en motivert og høflig hest. Facebook gruppe for kurset finner du her: Høflighet og ro når du bruker mat i treningen | Facebook. Der kan du legge opp filmer av treningen og stille spørsmål. 

Høflighets øvelser

Godbit plassering

Først skal vi se på godbit plassering. Det aller viktigste her er at du vil gi godbiten vekk fra din egen kropp så du lærer hesten at det er mer effektivt å vente en å grave i dine lommer. 

Senere kan du også bruke plasseringen av belønningen til hjelp med øvelsen. Om du vil hesten skal streke seg mer ned gir du den lavt, om du vil ha avstand sørger du får at hesten får maten ved å gi deg plass osv. Men nå i første runde vil jeg at du skal fokusere på å gi maten vekk fra kroppen din. 

Du kan også gi maten på bakken som et lite godbit søk. Det kan være nyttig om du har litt høyt stress nivå i hesten, om du eller hesten trenger en pause og fram til hesten har lært å ta maten forsiktig. Det kan også være nyttig om du vil jobbe med parkering og at hesten står et sted mens du gjør ting rundt dem. 

Rypa er med i en del av de første filmene. Hun er ganske flink på å ta pent, men hun er veldig flink til å lese mennesker. Dere vil se at når jeg er fokusert på hvordan jeg gir godbiten tar hun pent og forsiktig, mens når jeg er ufokusert glemmer hun høfligheten litt. Jeg liker de filmene fordi de gir dere mulighet til å se hvordan dere kan håndtere det om hesten glemmer seg og tar godbiten litt uforsiktig.
 

Ferdig

Fram til hesten har fått et avslappet forhold til at du har mat på deg, er det viktig med et tydelig signal på at du er ferdig med treningen. Jeg bruker ordet "ferdig" og gir dem gjerne et mat søk, litt mat i krybben eller lignende.

Det er lurt å bruke en godbit taske du kan ta av deg for da kan du gi signalet på at økten er over, gi godtbit søk og ta bort godbit tasken. Når du har et tydelig signal på at treningen er over unngår du at hesten trener mens du er ferdig med økta som kan gi mye frustrasjon. Da ungår du også frustrasjon fra hestens side over at treningen er over. 

Tenke vekk fra maten

I denne øvelsen vil jeg at du skal gi hesten ideen om at raskeste måten å få godbiten på er å tenke vekk fra deg. Når du trener på det gjennom gjerde eller boksdør har du mulighet til bare å flytte deg ut av rekkevidde om hesten blir ubehagelig.

 

Når hesten allerede har en ide om at riktig løsning er å søke vekk fra maten er det lettere å få til de senere høflighets øvelsene uten konflikt. Hvor mye tid du bruker på denne øvelsen er avhengig av hvor intens hesten er rundt mat i utgangspunktet. Målet her er at de senere høflighets øvelsene skal gå lett.  

 

I filmen belønner jeg både når han tenker bakover og når han snur hodet vekk. Grunnen til at jeg ikke øker kravet så han faktisk flytter føttene bakover er at han er bedre på rygging enn skoleholdt hvor han flytter vekten over på bakbeina. Vektforflytning bakover er noe jeg gennerelt gjerne vil i treningen om dagen! 

Stå med hodet rett fram

Når hesten har en ide om at beste løsningen på å få tak i maten er å flytte seg vekk er det tid for å trene på hodet rett fram. Du starter øvelsen ved å stå ved siden av skulderen til hesten, fordelen med denne posisjonen er at det er slitsomt å stå bøyd bakover så hesten velger ganske fort å ta hodet framover, da belønner du! Om hesten rygger, spinner eller løser utfordringen på annet vis blir du bare med. Det kan være lurt å legge hånden på manken til hesten for da er det lettere å følge med. Det er også et fint utgangspunkt for å lære hesten at når du legger en tung hånd på dem ønsker du at de skal stå stille som er et fint signal å ha generelt. 

Jeg anbefaler deg å filme når du starter denne øvelsen, om du får det til riktig går det raskt, men om du ikke får det helt til kan det bli vanskelig. Film treningen så kan du få tilbakemeldinger om du trenger det. Du trenger ikke gjøre det mer avansert en å lene telefonen mot noe. 
 

Ta godbiten pent

I denne øvelsen skal du lære hesten å ta godbiten pent. 
Tidligere lærte jeg bort denne øvelsen med å lære hesten og ta mulen vekk fra hånden, men da er det mange hester som tar mulen vekk for så å kaste seg over hånden etterpå. Derfor har jeg gått over til å lære hesten å ha mulen stille inntil hånden. Du gjør øvelsen ved å lukke hånden og åpne den når hesten har mulen stille. 

Om hesten biter på hånden din tar du den vekk, du skal ikke risikere å bli bitt. Gi belønningen i krybbe/ bakken og spør om hjelp i gruppa. 

Jeg vil også at dere skal se på ansikts utrykket til Pila i filmen under. Før jeg filmet lekte vi med høy energi, når filmen starter tar hun godbiten intenst og hun har også rynke over øyebrynet. I løpet av filmen får hun mykere ansikts utrykk og tar godbiten mer forsiktig. Det er reaksjonen at hesten blir roligere av treningen du har lyst på når du starter å trene med godbiter. 

Hva gjør du om høflighet og ro treningen ikke virker? 

I denne delen skal vi se litt nærmere på hva du gjør når høflighet og ro treningen ikke fungerer. Det første du må se på er hestens liv og om det er andre stressorer som påvirker. De to vanligste er mangel på mulighet til å utføre atferdsbehov og smerte. Neste steg er å sørge for at hesten føler seg trygg i trenings situasjonen.

 

Når det gjelder belønningen er større mengder med lavere verdig et nyttig hjelpemiddel, det er også viktig å passe på at hesten ikke er for sulten når du starer. 

Så må du passe på at du setter opp treningen så hesten får til det du ber om og du ungår unødvendig frustrasjon.

Husk og spørre om hjelp om du trenger det. 

Innlæring av øvelser 

Stå mens du går rundt

Den neste øvelsen dere skal jobbe med er stå. Du starter med å stå ved siden av hestens skulder som dere har gjort allerede. Ta en eller to repetisjoner i den posisjonen før du begynner å flytte deg rundt. Det er ofte lettere å starte med å flytte deg bakover en å flytte å gå nærmere hodet så start med det først. Du vil utvide stå øvelsen så den fungerer uavhengig av hvor du er forhold til hesten. Denne øvelsen gir deg et godt utgangspunkt for både stell, sale på og helsestell senere. 

Her ser dere at jeg hele veien jobber med at Rypa skal ta godbiten pent. Om jeg er mindre fokusert blir hun litt mer voldsom igjen. Høflighet treningen er noe vi må følge med på hele veien. 

Rygging

Øvelsene å stå stille og rygge er de to første øvelsene jeg lærer hesten etter høflighet øvelsene. Stå er viktig for vanlig stell og håndtering. Rygging er viktig fordi vi har lyst til å kunne spørre hesten om å gi oss plass. Jeg jobber gjerne med disse to øvelsene samtidig for å unngå at hesten tilbyr rygging når jeg vil børste, ta på dekken etc. 

Target trening

Vi starter med target trening! Target trening kan brukes til veldig mye forskjellig. Target trening vil si at du lærer hesten å ta på en gjenstand på kommando. Senere kan du bruke dette til å forklare hesten hvor du vil de skal gå, streching øvelser og annet. 

 

I de første filmene her bruker jeg en fluesmekker. Target er en god måte og forklare hesten hva du ønsker de skal gjøre. På mine hester har jeg lært inn target på fluesmekker, lokk og på hånden. Jeg anbefaler ikke å lære inn target på hånd før det er en gammel og kjent øvelse for både deg og hesten. Mange hester vil i starten tygge litt på target gjenstanden fram til man har forklart dem at vi ønsker de skal ta på den ikke bite. Target er en fin øvelse å starte med fordi du får hesten å søke bort fra deg selv, samtidig som du får jobbet videre med å lære hesten at de kan få maten når de finner ut hva du ønsker. 

Når du starter target treningen er det viktig å tenke på hestens blind-soner. Der hvor hestens kropp blokkerer for øynene kan de ikke se. Pass på at du i starten er nøye med å gjøre det enkelt for hesten. De aller fleste hester er nysgjerrige nok til at de tar på gjenstanden eller hvert fall snuser på den. Da belønner du. Om de ikke undersøker kan du bevege litt på den. Om det er vanskelig å få hesten til å ta på target gjenstanden prøv å bevege den sakte vekk fra dem når de undersøker. Det er ofte mer effektiv en å ta den mot hesten. 

Det neste jeg vil du skal tenke på er å holde targeten så hesten søker litt bort fra deg. Du vil at alle oppgaver du gir skal oppmuntre at dere begge har personlig rom fram til dere begge er helt komfortable med å bruke mat i treningen. I filmen under viser jeg med Arturo hvordan jeg både kan holde target gjenstanden nærme og langt unna. 

Når  hesten har lært seg å ta på target gjenstanden kan du trene på at de de skal strekke seg etter den i forskjellige retninger. Dette kan også være fint om hesten beveger seg mindre en normalt en periode så du får inn bevegelses variasjon. 

Det er bedre å bruke target til streching øvelser en bare gulrot. Om du bruker belønningen direkte trener du på at hesten skal strekke seg etter maten som er motsatt av hva vi prøver å oppnå i høflighet treningen.  

Neste film er target trening med Rypa. Hun har en utfordring med at hun lett blir jagete på target gjenstanden så vi jobber med å bedre det. Vi jobber også hele veien med at hun skal huske høfligheten i all trening. I filmen under starter vi litt med å få bevegelse, lete etter fluesmekkeren når den er plassert steder hun ser dårligere og target over ryggen. 

Target over ryggen er en god brikke for å trene inn stå ved krakk om du ikke har noen andre med deg i treningen, så pass på å lære inn den før du går videre med krakk trening. 

Å trene på target inn og ut av syns feltet er en veldig god øvelse for hester som er skvetne og reagerer på ting de ikke helt har kontroll over. Husk da at du skal legge opp treningen på et nivå hvor du ikke får noen frykt reaksjoner. Det skal bare være morsomt for hesten. 

Neste steg er å bruke target treningen for å få mer bevegelse. I filmen under jobber vi med at Rypa skal følge etter fluesmekkeren. Hun har lett for å bli jagete så det er noe av det viktigste jeg fokuserer på. Vi tar også noen overganger mot trav.

Jeg jobber mest løs uten target, men for hester jeg skal jobbe mye med lærer jeg den inn uansett så jeg har den som forklaring når jeg vil de skal endre posisjon. øke energi eller annet. 

Det er også noen hester hvor mengde trening med target er veldig nyttig! Den ene gruppen er usikre hester som lett blir redde. Det er få verktøy som er så effektive som target for å få hesten fra A til B om de er vanskelig å leie. 

Hester som har dårlig historie med mennesker er også mengde trening med target veldig fint. Det er gøy for hesten, det er lett å skjønne hva de skal og det er helt frivillig! Mange hester med dårlig opplevelser gir opp veldig fort, da er en oppgave som er veldig tydelig og enkel å forstå gull verdt. 

Det er også en veldig fin øvelse for å gi trygge og komfortable situasjoner for hest og menneske mens man lærer seg å bruke godbiter på en god måte. 

Target på lokk er en av mine favoritt øvelser. Det går ann å lære inn øvelsen med frisbee også, men jeg bruker gjerne bare et brukt lokk fra f. eks mineral bøtte. 

1) Ta på lokket så de skjønner det er en target gjenstand

2) Ta på lokket på bakken 

3) Kaste litt unna

4) Øke avstanden til jeg kan kaste så langt jeg klarer 

Jeg liker øvelsen fordi vi har mulighet til å få inn bevegelse, trene på variasjon i energi nivå, og vi jobber videre med at løsningen på mat er å tenke vekk fra oss. Vi kan også kombinere med stå så vi trener på at hesten skal vente på signal før de følger etter target gjenstanden. Det kan være en fin måte å trene på selvkontroll. 

Innkalling

Det er veldig fint å trene på innkalling. For å få en god innkalling må du passe på at det lønner seg for hesten å komme. Det vil si at belønningen din må være sterkere en det de oppnår ved ikke å komme. Du vil også bygge opp historie på innkallingen før du bruker den i mer utfordrende situasjoner. Det er også delvis ferskvare så husk å trene jevnlig. 

Om hesten får kraftfor starter du med å koble ordet du vil bruke som innkalling med maten. Om du ikke bruker kraftfor kan du gjøre det med belønning også. Når du ser hestens reaksjon på ordet du bruker som innkalling er å fokusere på deg og forvente mat øker du avstanden litt. Stå noen meter unna, bruk innkallings ordet og len tyngdepunktet ditt vekk fra hesten og ta noen steg unna om hesten nøler.  

Du øker etterpå avstanden gradvis. Husk at verdien på belønningen må passe med innsatsen hesten gir. Med sommerbeite som eksempel, om hestene går fra gress, klatrer i bratte bakker i 10-15 minutter og får en liten gulrot bit når de kommer fram gjentar de ikke det mange gangene. Om vi kaller dem inn fra beitet får de grøt bøtte, litt høy og være med å trene. Trene kan være både en sterk belønning og en straff avhengig av hvordan hesten ser på treningen. Jeg vil gjøre alt jeg kan for at det skal være en belønning. 

For å øke energien i innkallingen beveger jeg meg vekk fra hesten nå de kommer og belønner når de øker sitt tempo. Hvor lett det er å få høyere tempo avhenger av hesten. Arturo kommer gjerne i galopp, Pila i skritt og Rypa varierer med hvor motivert hun er for trening. Det er mulig å jobbe med høyere tempo, men jeg liker muligheten til å vurdere hvor motivert de er for trening ut fra tempoet de kommer i så har derfor valgt å la vær. 

Tøyle trykk 

Her er en av mine favoritt øvelser for å jobbe med at hesten svarer på myke tøyle signaler. I den første filmen jobber vi med at hun skal svare på lett trykk i tøylen og i den andre filmen med at hun skal finne punktet hvor tøylene er like. I ridningen er det mange ting som påvirker hvor lett hesten svarer på tøylen. Ber vi om det samme med sitsen som med tøylene? Er hesten i balanse så de kan svare lett på tøylene? Men det første steget er å lære hesten hvordan de skal respondere på tøyletrykk. 

Veien videre?

Først vil jeg si takk for at du ble med på kurset og jeg håper det har vært nyttig!

Om du er usikker på hva du skal jobbe med videre er øvelsene i helsestell kurset en god start. Der jobber du videre med å lære hesten ting med positiv forsterker samtidig som du hjelper hesten til å få en litt bedre opplevelse når de er syk eller skadet. Det går an å trene på en hyggelig måte etter at de er syke også, men det er mye lettere å jobbe med det du trenger til helsestell når de ikke har vondt.

Om du finner ut at du har lyst til å gå videre på hestetrener skolen får du avslag tilsvarende kurs prisen på dette kurset (høflighet og ro kurset er en av de første bolkene i hestetrener utdanningen). Det er bare å sende meg en melding så gir jeg deg en kode du kan bruke. 

bottom of page