top of page

Target trening

Vi starter med target trening! Target trening kan brukes til veldig mye forskjellig. Det vil si at du lærer hesten å ta på en gjenstand på kommando. Senere kan du bruke dette til å forklare hesten hvor du vil de skal gå, streching øvelser og annet. 

 

I de første filmene her bruker jeg en fluesmekker. Target er en god måte og forklare hesten hva du ønsker de skal gjøre. På mine hester har jeg lært inn target på fluesmekker, lokk og på hånden. Jeg anbefaler ikke å lære inn target på hånd før det er en gammel og kjent øvelse for både deg og hesten. Mange hester må man sjotere litt så de skjønner at target er for å tas på, ikke bites i. Target er en fin øvelse å starte med fordi du får hesten å søke bort fra deg selv, samtidig som du får jobbet videre med å lære hesten at de kan få maten når de gjetter hva du ønsker. 

Når du starter target treningen er det viktig å tenke på hestens blind soner. Der hvor hestens kropp blokkerer for øynene kan de ikke se. Pass på at du i starten er nøye med å gjøre det enkelt for hesten. De aller fleste hester er nysgjerrige nok til at de tar på gjenstanden eller hvert fall snuser på den. Da belønner du. Om de ikke undersøker kan du bevege litt på den. Om det er vanskelig å få hesten til å ta på target gjenstanden prøv å bevege den sakte vekk fra dem når de undersøker. Det er ofte mer effektiv en å ta den mot hesten. 

Det neste jeg vil du skal tenke på er å holde targeten så hesten søker litt bort fra deg. Du vil at alle oppgaver du gir skal oppmuntre at dere begge har personlig rom. I filmen under viser jeg med Arturo hvordan jeg både kan holde apport gjenstanden nærme og langt unna. 

Når  hesten har lært seg å ta på target gjenstanden kan du trene på at de de skal strekke seg etter den i forskjellige retninger. Dette kan også være fint om hesten beveger seg mindre en normalt en periode så du får inn bevegelses variasjon. 

Neste film er target trening med Rypa. Hun har en utfordring med at hun lett blir jagete på target gjenstanden så vi jobber med å bedre det. Vi jobber også hele veien med at hun skal huske høfligheten i all trening. I filmen under starter vi litt med å få bevegelse, lete etter fluesmekkeren når den er plassert steder hun ser dårligere og target over ryggen. 

Target over ryggen er en god brikke for å trene inn stå ved krakk om du ikke har noen andre med deg i treningen så pass på å lære inn den før du går videre med krakk trening. 

Å trene på target inn og ut av syns feltet er en veldig god øvelse for hester som er skvetne og reagerer på ting de ikke helt har kontroll over. Husk da at du skal legge opp treningen på et nivå hvor du ikke får noen frykt reaksjoner. Det skal bare være morsomt for hesten. 

Neste steg er å bruke target treningen for å få mer bevegelse. I filmen under jobber vi med at Rypa skal følge etter fluesmekkeren. Hun har lett for å bli jagete så det er noe av det viktigste jeg fokuserer på. Vi tar også noen overganger mot trav.

Jeg jobber mest løs uten target, men for hester jeg skal jobbe mye med lærer jeg den inn uansett så jeg har den som forklaring når jeg vil de skal endre posisjon. øke energi eller annet. 

Det er også noen hester hvor mengde trening med target er veldig nyttig! Den ene gruppen er usikre hester som lett blir redde. Det er få verktøy som er så effektive som target for å få hesten fra A til B om de er vanskelig å leie. 

Hester som har dårlig historie med mennesker er også mengde trening med target veldig fint. Det er gøy for hesten, det er lett å skjønne hva de skal og det er helt frivillig! Mange hester med dårlig opplevelser gir opp veldig fort, da er en oppgave som er veldig tydelig og enkel å forstå gull verdt. 

Det er også en veldig fin øvelse for å gi trygge og komfortable situasjoner for hest og menneske mens man lærer seg å bruke godbiter på en god måte. 

Innkalling

Det er veldig fint å trene på innkalling. Moren min pleide å si at man skal rope inn hunden 10 ganger for hver gang man skal gjøre noe kjedelig som å ta på båndet. Det gjelder for hesten også, om du har lyst på en sterk innkalling må det at du roper på hesten føre til noe morro. Det er også delvis ferskvare så husk å trene jevnlig. Hos oss trener vi alltid mer innkalling på våren før hestene slippes på sommerbeite siden det er fult mulig å lete i 2 timer uten å få hentet hestene om de ikke kommer når man roper. 

Om hesten får kraftfor starter du med å koble ordet du vil bruke som innkalling med maten. Om du ikke bruker kraftfor kan du gjøre det med belønning også. Når du ser hestens reaksjon på ordet du bruker som innkalling er å fokusere på deg og forvente mat øker du avstanden litt. Stå noen meter unna, bruk innkallings ordet og ta noen steg vekk fra hesten og len tyngdepunktet ditt vekk fra hesten. 

Så øker du avstanden gradvis. Husk at verdien på belønningen må passe med innsatsen hesten gir. Med sommerbeite som eksempel, om hestene går fra gress, klatrer i bratte bakker i 10-15 minutter og får en liten gulrot bit når de kommer fram gjentar de ikke det mange gangene. Om vi kaller dem inn fra beitet får de grøt bøtte, litt høy og være med å trene. Trene kan være både en sterk belønning og en straff avhengig av hvordan hesten ser på treningen. Jeg vil gjøre alt jeg kan for at det skal være en belønning. 

bottom of page