top of page

Høflighets øvelser

Godbit plassering

Først skal vi se på godbit plassering. Det aller viktigste her er at du vil gi godbiten vekk fra din egen kropp så du lærer hesten at det er mer effektivt å vente en å grave i dine lommer. 

Senere kan du også bruke plasseringen av belønningen til hjelp med øvelsen. Om du vil hesten skal streke seg mer ned gir du den lavt, om du vil ha avstand sørger du får at hesten får maten ved å gi deg plass osv. Men nå i første runde vil jeg at du skal fokusere på å gi maten vekk fra kroppen din. 

Du kan også gi maten på bakken som et lite godbit søk. Det kan være nyttig om du har litt høyt stress nivå i hesten, om du eller hesten trenger en pause og fram til hesten har lært å ta maten forsiktig. Det kan også være nyttig om du vil jobbe med parkering og at hesten står et sted mens du gjør ting rundt dem. 

Rypa er med i en del av de første filmene. Hun er ganske flink på å ta pent, men hun er veldig flink til å lese mennesker. Dere vil se at når jeg er fokusert på hvordan jeg gir godbiten tar hun pent og forsiktig, mens når jeg er ufokusert glemmer hun høfligheten litt. Jeg liker de filmene fordi de gir dere mulighet til å se hvordan dere kan håndtere det om hesten glemmer seg og tar godbiten litt uforsiktig.
 

Ferdig

Fram til hesten har fått et avslappet forhold til at du har mat på deg, er det viktig med et tydelig signal på at du er ferdig med treningen. Jeg bruker ordet "ferdig" og gir dem gjerne et mat søt, litt mat i krybben eller lignende.

Det er lurt å bruke en godbit taske du kan ta av deg for da kan du gi signalet på at økten er over, gi godtbit søk og ta bort godbit tasken. Når du har et tydelig signal på at treningen er over unngår du at hesten trener mens du er ferdig med økta som kan gi mye frustrasjon. Da ungår du også frustrasjon fra hestens side over at treningen er over. 

Tenke vekk fra maten

I denne øvelsen vil jeg at du skal gi hesten ideen om at raskeste måten å få godbiten på er å tenke vekk fra deg. Når du trener på det gjennom gjerde eller boksdør har du mulighet til bare å flytte deg ut av rekkevidde om hesten blir ubehagelig.

 

Når hesten allerede har en ide om at riktig løsning er å søke vekk fra maten er det lettere å få til de senere høflighets øvelsene uten konflikt. Hvor mye tid du bruker på denne øvelsen er avhengig av hvor intens hesten er rundt mat i utgangspunktet. Målet her er at de senere høflighets øvelsene skal gå lett.  

 

I filmen belønner jeg både når han tenker bakover og når han snur hodet vekk. Grunnen til at jeg ikke øker kravet så han faktisk flytter føttene bakover er at han er bedre på rygging enn skoleholdt hvor han flytter vekten over på bakbeina. Vektforflytning bakover er noe jeg gennerelt gjerne vil i treningen om dagen! 

Stå med hodet rett fram

Når hesten har en ide om at beste løsningen på å få tak i maten er å flytte seg vekk er det tid for å trene på hodet rett fram. Du starter øvelsen ved å stå ved siden av skulderen til hesten, fordelen med denne posisjonen er at det er slitsomt å stå bøyd bakover så hesten velger ganske fort å ta hodet framover, da belønner du! Om hesten rygger, spinner eller løser utfordringen på annet vis blir du bare med. Det kan være lurt å legge hånden på manken til hesten for da er det lettere å følge med. Det er også et fint utgangspunkt for å lære hesten at når du legger en tung hånd på dem ønsker du at de skal stå stille som er et fint signal å ha generelt. 

Jeg anbefaler deg å filme når du starter denne øvelsen, om du får det til riktig går det raskt, men om du ikke får det helt til kan det bli vanskelig. Film treningen så kan du få tilbakemeldinger om du trenger det. Du trenger ikke gjøre det mer avansert en å lene telefonen mot noe. 
 

Ta godbiten pent

I denne øvelsen skal du lære hesten å ta godbiten pent. 
Tidligere lærte jeg bort denne øvelsen med å lære hesten og ta mulen vekk fra hånden, men da er det mange hester som tar mulen vekk for så å kaste seg over hånden etterpå. Derfor har jeg gått over til å lære hesten å ha mulen stille inntil hånden. Du gjør øvelsen ved å lukke hånden og åpne den når hesten har mulen stille. 

Om hesten biter på hånden din tar du den vekk, du skal ikke risikere å bli bitt. Gi belønningen i krybbe/ bakken og spør om hjelp i gruppa. 

Jeg vil også at dere skal se på ansikts utrykket til Pila i filmen under. Før jeg filmet lekte vi med høy energi, når filmen starter tar hun godbiten intenst og hun har også rynke over øyebrynet. I løpet av filmen får hun mykere ansikts utrykk og tar godbiten mer forsiktig. Det er reaksjonen at hesten blir roligere av treningen du har lyst på når du starter å trene med godbiter. 

Stå mens du går rundt

Den neste øvelsen dere skal jobbe med er stå. Du starter med å stå ved siden av hestens skulder som dere har gjort allerede. Ta en eller to repetisjoner i den posisjonen før du begynner å flytte deg rundt. Det er ofte lettere å starte med å flytte deg bakover en å flytte å gå nærmere hodet så start med det først. Du vil utvide stå øvelsen så den fungerer uavhengig av hvor du er forhold til hesten. Denne øvelsen gir deg et godt utgangspunkt for både stell, sale på og helsestell senere. 

Her ser dere at jeg hele veien jobber med at Rypa skal ta godbiten pent. Om jeg er mindre fokusert blir hun litt mer voldsom igjen. Høflighet treningen er noe vi må følge med på hele veien. 

bottom of page