top of page

Target trening

Vi starter med target trening! Target trening kan brukes til veldig mye forskjellig. Target trening vil si at du lærer hesten å ta på en gjenstand på kommando. Senere kan du bruke dette til å forklare hesten hvor du vil de skal gå, streching øvelser og annet. 

 

I de første filmene her bruker jeg en fluesmekker. Target er en god måte og forklare hesten hva du ønsker de skal gjøre. På mine hester har jeg lært inn target på fluesmekker, lokk og på hånden. Jeg anbefaler ikke å lære inn target på hånd før det er en gammel og kjent øvelse for både deg og hesten. Mange hester vil i starten tygge litt på target gjenstanden fram til man har forklart dem at vi ønsker de skal ta på den ikke bite. Target er en fin øvelse å starte med fordi du får hesten å søke bort fra deg selv, samtidig som du får jobbet videre med å lære hesten at de kan få maten når de finner ut hva du ønsker. 

Når du starter target treningen er det viktig å tenke på hestens blind-soner. Der hvor hestens kropp blokkerer for øynene kan de ikke se. Pass på at du i starten er nøye med å gjøre det enkelt for hesten. De aller fleste hester er nysgjerrige nok til at de tar på gjenstanden eller hvert fall snuser på den. Da belønner du. Om de ikke undersøker kan du bevege litt på den. Om det er vanskelig å få hesten til å ta på target gjenstanden prøv å bevege den sakte vekk fra dem når de undersøker. Det er ofte mer effektiv en å ta den mot hesten. 

Det neste jeg vil du skal tenke på er å holde targeten så hesten søker litt bort fra deg. Du vil at alle oppgaver du gir skal oppmuntre at dere begge har personlig rom fram til dere begge er helt komfortable med å bruke mat i treningen. I filmen under viser jeg med Arturo hvordan jeg både kan holde target gjenstanden nærme og langt unna. 

Når  hesten har lært seg å ta på target gjenstanden kan du trene på at de de skal strekke seg etter den i forskjellige retninger. Dette kan også være fint om hesten beveger seg mindre en normalt en periode så du får inn bevegelses variasjon. 

Det er bedre å bruke target til streching øvelser en bare gulrot. Om du bruker belønningen direkte trener du på at hesten skal strekke seg etter maten som er motsatt av hva vi prøver å oppnå i høflighet treningen.  

Neste film er target trening med Rypa. Hun har en utfordring med at hun lett blir jagete på target gjenstanden så vi jobber med å bedre det. Vi jobber også hele veien med at hun skal huske høfligheten i all trening. I filmen under starter vi litt med å få bevegelse, lete etter fluesmekkeren når den er plassert steder hun ser dårligere og target over ryggen. 

Target over ryggen er en god brikke for å trene inn stå ved krakk om du ikke har noen andre med deg i treningen, så pass på å lære inn den før du går videre med krakk trening. 

Å trene på target inn og ut av syns feltet er en veldig god øvelse for hester som er skvetne og reagerer på ting de ikke helt har kontroll over. Husk da at du skal legge opp treningen på et nivå hvor du ikke får noen frykt reaksjoner. Det skal bare være morsomt for hesten. 

Neste steg er å bruke target treningen for å få mer bevegelse. I filmen under jobber vi med at Rypa skal følge etter fluesmekkeren. Hun har lett for å bli jagete så det er noe av det viktigste jeg fokuserer på. Vi tar også noen overganger mot trav.

Jeg jobber mest løs uten target, men for hester jeg skal jobbe mye med lærer jeg den inn uansett så jeg har den som forklaring når jeg vil de skal endre posisjon. øke energi eller annet. 

Det er også noen hester hvor mengde trening med target er veldig nyttig! Den ene gruppen er usikre hester som lett blir redde. Det er få verktøy som er så effektive som target for å få hesten fra A til B om de er vanskelig å leie. 

Hester som har dårlig historie med mennesker er også mengde trening med target veldig fint. Det er gøy for hesten, det er lett å skjønne hva de skal og det er helt frivillig! Mange hester med dårlig opplevelser gir opp veldig fort, da er en oppgave som er veldig tydelig og enkel å forstå gull verdt. 

Det er også en veldig fin øvelse for å gi trygge og komfortable situasjoner for hest og menneske mens man lærer seg å bruke godbiter på en god måte. 

Target på lokk er en av mine favoritt øvelser. Det går ann å lære inn øvelsen med frisbee også, men jeg bruker gjerne bare et brukt lokk fra f. eks mineral bøtte. 

1) Ta på lokket så de skjønner det er en target gjenstand

2) Ta på lokket på bakken 

3) Kaste litt unna

4) Øke avstanden til jeg kan kaste så langt jeg klarer 

Jeg liker øvelsen fordi vi har mulighet til å få inn bevegelse, trene på variasjon i energi nivå, og vi jobber videre med at løsningen på mat er å tenke vekk fra oss. Vi kan også kombinere med stå så vi trener på at hesten skal vente på signal før de følger etter target gjenstanden. Det kan være en fin måte å trene på selvkontroll. 

Innkalling

Det er veldig fint å trene på innkalling. For å få en god innkalling må du passe på at det lønner seg for hesten å komme. Det vil si at belønningen din må være sterkere en det de oppnår ved ikke å komme. Du vil også bygge opp historie på innkallingen før du bruker den i mer utfordrende situasjoner. Det er også delvis ferskvare så husk å trene jevnlig. 

Om hesten får kraftfor starter du med å koble ordet du vil bruke som innkalling med maten. Om du ikke bruker kraftfor kan du gjøre det med belønning også. Når du ser hestens reaksjon på ordet du bruker som innkalling er å fokusere på deg og forvente mat øker du avstanden litt. Stå noen meter unna, bruk innkallings ordet og len tyngdepunktet ditt vekk fra hesten og ta noen steg unna om hesten nøler.  

Du øker etterpå avstanden gradvis. Husk at verdien på belønningen må passe med innsatsen hesten gir. Med sommerbeite som eksempel, om hestene går fra gress, klatrer i bratte bakker i 10-15 minutter og får en liten gulrot bit når de kommer fram gjentar de ikke det mange gangene. Om vi kaller dem inn fra beitet får de grøt bøtte, litt høy og være med å trene. Trene kan være både en sterk belønning og en straff avhengig av hvordan hesten ser på treningen. Jeg vil gjøre alt jeg kan for at det skal være en belønning. 

For å øke energien i innkallingen beveger jeg meg vekk fra hesten nå de kommer og belønner når de øker sitt tempo. Hvor lett det er å få høyere tempo avhenger av hesten. Arturo kommer gjerne i galopp, Pila i skritt og Rypa varierer med hvor motivert hun er for trening. Det er mulig å jobbe med høyere tempo, men jeg liker muligheten til å vurdere hvor motivert de er for trening ut fra tempoet de kommer i så har derfor valgt å la vær. 

bottom of page